Free cookie consent management tool by TermsFeed

Zwerfkeien Krul Peize

Zwerfkeien zijn in het Drentse landschap een zeer bekend verschijnsel. Al vanaf de prehistorie werden er graven gemarkeerd met grote zwerfkeien. Ook op veel begraafplaatsen is het toegestaan om een zwerfkei op een graf te plaatsen. Wij van de firma Krul leveren ze in allerlei maten en soorten en er is meer dan genoeg keus aan zwerfkeien voorhanden.

zwerfkeien

Een grafzerk en een kelder

Zwerfkeien herkomst

Zwerfkeien zijn stukken rots meestal graniet of gneis die door ijsmassa’s vooruit geduwd zijn. Veel van de zwerfkeien in Nederland komen uit Scandinavië. In Nederland zijn in de natuur deze zwerfkeien niet voorbij de lijn Haarlem Utrecht Nijmegen te vinden. In Groningen en Drenthe worden ze Flint of Vlint genoemd. Kleinere zwerfkeien heten kasseien die vaak voor wegverharding gebruikt zijn. Het grootste exemplaar ligt in Rottum. In het Groningse Alteveer is er een exemplaar van 30 ton opgegraven

Zwerfkei van tekst te voorzien

Zwerfkei van tekst te voorzien

Een zwerfkei is prima van een ingestraalde tekst te voorzien. Met een rubberfolie die delen van de steen afdekt wordt de tekst aangebracht. Een andere variant is te kiezen voor bronzen letters. Die letters beschikken over pinnetjes die worden vast gelijmd daarvoor geboorde gaatjes. Ook het plaatsen en het aanvragen van de benodigde vergunning neemt de firma Krul voor haar rekening. De Firma Krul uit Peize kan u over alle mogelijkheden prima adviseren.