Free cookie consent management tool by TermsFeed

Het onderhoud van natuurstenen grafstenen

De grafsteen van een dierbare is het beste voorbeeld van een monument. Het biedt de nabestaanden een plek om te gedenken. Vaak voelt men zich juist op deze plek extra dichtbij de overledene. Het verzorgen van het graf vormt daarom voor veel nabestaanden een belangrijk en vanzelfsprekend onderdeel van het rouwproces. Maar wat komt er allemaal kijken bij het onderhoud van een grafmonument van natuursteen? Om te beginnen speelt het materiaal een rol. Elk materiaal vergt immers anders onderhoud. Hieronder staan we stil bij de verschillende materiaalsoorten, de bewerkingen en de beste manier om een steen te reinigen.

Verschillende steensoorten

Natuursteen is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende steensoorten. Natuursteen kunnen we grofweg opdelen in twee categorieën: harde en zachte steen. Onder harde steen verstaan we onder meer graniet, basalt en kwartsiet. Deze steensoorten zijn buitengewoon hard en daarom goed bestand tegen de weersinvloeden. Een gedenksteen van een hard soort natuursteen vergt daarom minder onderhoud en blijft als vanzelf langer mooi. Tot de categorie zachte steensoorten rekenen we onder meer hardsteen en marmer. Deze steensoorten bevatten meer kalk en zijn hierdoor kwetsbaarder. Weersinvloeden zoals zure regen maken dat het kalk oplost waardoor er erosie optreedt. Een gedenkmonument van marmer of hardsteen is daarom minder duurzaam. Ook is deze steensoort lastiger schoon te houden omdat reinigingsmiddelen de steen meer kwaad dan goed doen.

Verschillende bewerkingen

Naast de steensoort is ook de bewerking van belang. Want zelfs al gaat het om één en dezelfde steensoort, de bewerking kan grote gevolgen hebben voor het onderhoud. Dit heeft alles te maken met de hechting van het vuil. Aan een gladde steen kan het vuil namelijk minder goed hechten dan aan een ruwe steen. Dit betekent dat een glad afgewerkte steen minder snel vies wordt dan een ruw grafmonument. Ook is een gladde steen gemakkelijker te reinigen dan een ruwe steen. Dit betekent overigens niet dat je een ruwe steen niet mooi kunt houden. Dit is weldegelijk mogelijk, je zult de steen alleen vaker en grondiger moeten reinigen.

Hoe maak ik een grafsteen schoon?

Een gedenk -of grafsteen reinigen is gemakkelijker dan je denkt. Het beste kun je hiervoor schoon leidingwater en een spons gebruiken. Het hardnekkige vuil kun je met een borstel verwijderen. Ga echter wel voorzichtig te werk met zo’n borstel, je wilt de letters op de steen niet beschadigen. Blijf tijdens het sponzen en borstelen genoeg water over de steen gieten. Bij het schoonmaken kan er namelijk flink wat zand loskomen. Door borstelen en sponzen kan dit zand een schurend effect hebben en het oppervlak van de steen beschadigen. Met voldoende water kun je dit voorkomen.

[vc_single_image image=”4228″ img_size=”large” alignment=”center”]

Welke schoonmaakmiddelen kan ik gebruiken?

Voor het schoonmaken van een grafmonument is leidingwater de beste optie. Is water niet voldoende? Dan kan groene zeep uitkomst bieden. Wees echter terughoudend met andere schoonmaakmiddelen. Veel van zulke producten zijn te agressief en bevatten bijtende of schurende middelen die de steen aantasten.

Gebruik grafkaarsen -en lantaarns

Ook de dingen die je op het graf zet kunnen invloed hebben op het onderhoud van het graf. Zo zetten veel mensen kaarsen op het graf. Dit kan echter problemen opleveren. Kaarsvet is immers funest voor natuursteen. Het beschadigd het oppervlak en is moeilijk te verwijderen. Om het kaarsvet van de steen te krijgen zal het gehele oppervlak opnieuw professioneel gepolijst moeten worden. Gelukkig is deze situatie eenvoudig te vermijden door gebruik te maken van speciaal daarvoor bestemde grafkaarsen -en lantaarns te gebruiken.

Meer weten?

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag.