Free cookie consent management tool by TermsFeed

Grafstenen Peize

Steenhouwerij Krul Grafstenen Peize is in Peize als familiebedrijf sinds 1960 actief. Wij vervaardigen de grafstenen in onze eigen werkplaats. Dit wordt gedaan door eigen medewerkers. Dit zijn vakmensen met veel ervaring in het vervaardigen van grafstenen. Zij plaatsen die grafstenen ook. Omdat wij weten dat er vaak veel gevoelens spelen bij het uitzoeken van een gedenksteen, nemen we ruimschoots de tijd voor u.

Steenhouwerij Krul

Wij zijn werkzaam op vrijwel alle begraafplaatsen in Peize

grafstenen

prijzen grafstenen

over ons

kwaliteit grafstenen
het plaatsen van de grafsteen

Hoge kwaliteit afwerking

Wij besteden ook veel aandacht aan het plaatsen en de fundering. Maar al te vaak zien we grafmonumenten scheef staan op de begraafplaats. Door onze jarenlange ervaring produceren wij zowel traditionele als eigentijdse grafmonumenten. Dat kan geheel van natuursteen of in combinatie met glas of andere duurzame materialen zijn. Wij adviseren u graag in uw keuze van een grafmonument. Maar wat u ook kiest Steenhouwerij Krul staat er garant voor dat de gedenksteen lang goed en mooi blijft. Maak een afspraak in onze showroom om een en ander te bespreken.

In de gemeente Noordenveld waar Peize onder valt rekenen we 7 begraafplaatsen tot ons werkgebied.

Gemeentelijke begraafplaats Peize aan de Oude Velddijk

Het oudste deel aan de Oude Velddijk is opgericht in 1828 toen het begraven in en om de kerk werd verboden. Rondom het oude deel staat een prachtige bomenlaan en een haaf. De begraafplaats is verdeeld in 8 hoofdvakken waar taxushagen en coniferen in voorkomen. Het oude deel is vrijwel volledig in gebruik. Er werd begraven in drie klassen, waarvan de derde klasse ooit geruimd is en opnieuw is uitgegeven. Het nieuwe deel ligt aan de andere kant bij de grote Matsloot en is in 1951 gesticht en in 2005 uitgebreid. Hier is een indeling in 4 hoofdvakken zichtbaar. De graven worden in ruien uitgegeven met aan het hoofdeinde hagen die de rijen van elkaar scheiden.

De begraafplaats is voor de helft in gebruik en heeft een urnenmuur waar in Peize gebruik van gemaakt wordt. Alleen in Peize kan men de as bijzetten in een siervaas. Er is een strooiveld voorhanden op de begraafplaats

Gemeentelijke Begraafplaats Norg aan de Kerhofsdrift

De begraafplaats in Norg is al zeer oud en bestaat al sinds 1832. Toen was op kaarten te zien dat alleen het meest zuidwestelijke deel van de begraafplaats in gebruik was. Na 1902 was het verdubbeld en het nieuwe gedeelte is van na 1947. Anno nu ziet u een ruim opgezet en authentiek kerkhof met een gaaf ogend oud gedeelte. Het linker deel is het oude gedeelte het rechter is van recentere datum. De entree is een toegangslaan dat overgaat in een cirkelvormig pad. Daarachter liggen in logische vierkante blokken de grafvelden. Het totale aanzien van de begraafplaats is vrij open en overzichtelijk met hier en daar beukenhagen en hoog oprijzende coniferen. Ook hier wordt het onderhoud door een lokale werkgroep gedaan. Norg kent een aparte mogelijkheid voor kindergraven. Wat grafbedekking betreft is er keuze uit drie verschillende grafvelden met elk een eigen bedekking. Eerst blok liggende zerken, tweede blok relatief eenvormige grafbedekking staand en liggend gecombineerd en in blok drie is er sprake van een vrijere vormgeving van grafmonumenten. In Norg is een urnenmuur en de mogelijkheid van as bijzetting in een urnengraf. Daar wordt in Norg relatief vaak voor gekozen. Over of er een groenplan moet komen en waar het aan moet voldoen is men nog volop in discussie.

Gemeentelijke Begraafplaats Roden aan de Norgerweg

Precies het jaar van oprichting is niet te achterhalen. Aan de hand van voorhanden zijnde kaarten moet het voor 1852 zijn geweest. Mogelijk 1830 toen het verplicht werd een gemeentelijke begraafplaats te stichten bij dorpen met meer dan 1000 inwoners. De begraafplaats is een vier al keren uitgebreid. In de jaren negentig van de vorige eeuw is besloten om de begraafplaats te verdubbelen in oppervlak met delen aan de overzijde van de Stroom. In 2000 is dat deel in gebruik genomen. De uitbreidingen van de verschillende periodes zijn goed terug te zien op de begraafplaats. Op het oude deel vinden alleen bijzettingen plaats. De begraafplaats biedt de mogelijkheid van kindergraven op een speciaal deel aan. Er kunnen urnen bijgezet worden in urnen nissen of urnenkelders. Roden was tot voor kort de enige begraafplaats in de gemeente waar een wat vrijer vormgegeven urnen grafmonument werd toegestaan op een urnengraf. Er zijn op de begraafplaats 14 beuken te vinden van meer dan 114 jaar oud. Er is een oorlogsmonument geplaatst op de begraafplaats voor de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog.

 Overig

  • Gemeentelijk Begraafplaats Roderwolde aan de Pastorielaan
  • Gemeentelijke Begraafplaats Nieuw-Roden aan de Esweg
  • Veenhuizen aan de Eilaan
  • Gemeentelijke Begraafplaats Een aan de Vennootsweg